Accu

Accu laten controleren
of laten vervangen

Mocht uw auto niet goed starten kunt u uw accu laten testen bij Hiemstra Bandencentrum. De accu van uw auto zorgt ervoor dat de motor kan starten. Ook krijgen verschillende auto-onderdelen, zoals radio, verlichting en verwarming stroom van uw accu. Gemiddeld gaat een accu ongeveer 6 jaar mee, maar als u veel korte afstanden rijdt wordt deze aanzienlijk minder. Wees dus op tijd met het laten controleren of vervangen van uw accu, om zo niet onverwachts te stranden.

Accu met koud weer

Rond en in de winter begeven veel accu’s het. Dit komt door het koude weer, zwakke accu’s kunnen niet meer genoeg stroom opslaan. Dit merkt u als de auto niet meer start of het duidelijk meer moeite kost om deze te starten. In dit geval is het bijna zeker dat de accu vervangen moet worden. Wij kunnen uw accu voor u testen en indien nodig vervangen.

Het slijten van een accu

Een accu slijt ook. Dit is niet te zien aan de buitenkant. In een accu vinden chemische processen plaats waardoor deze stroom kan opslaan. Na verloop van tijd gaan deze processen minder goed lopen en uiteindelijk zal deze opraken. Andere oorzaken waardoor de accu minder stroom geeft of leeg raakt zijn er ook. Als er een lamp blijft branden in een geparkeerde auto bijvoorbeeld, als dit een koplamp is, gaat de accu heel snel leeg. Het kan ook zijn dat de dynamo kapot is of niet goed functioneert. De dynamo maakt de stroom en als deze kapot is, laad de dynamo niet meer op.

Gebruik van startkabels

Hier volgt in stappen de juiste manier om starthulp te verlenen volgens deANWB.

  • Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
  • Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
  • Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z’n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
  • Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.

  • Zet bij beide auto’s achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging van de elektronica in de auto.
  • Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
  • Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.
  • In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.

Heeft u een moderne auto met veel electronica?

Probeer dan bij een lege accu niet om met een behulpzame buurman of medeweggebruiker via zijn of haar accu uw auto weer te starten. Dit kan schade toebrengen aan de elektronica en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de sleutel niet meer herkend wordt door de centrale computer van uw auto. Uw vakgarage weet in zo’n geval raad en helpt u op een goede manier weer op weg.